fbpx

Huur een CV ketel

en ontvang premies

Geniet van warmte zonder zorgen

In Vlaanderen in er een mogelijkheid voor beschermde personen (personen die kunnen genieten van de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas) om bij het plaatsen van een condenserende gaswandketel bij een erkend installateur, een subsidie te bekomen van de netbeheerder Eandis en Infrax. Deze premie is voor Vlaanderen vastgesteld op een vast bedrag van € 1.800,00 of 40% van het totale facturatiebedrag. Alleen eigenaars die zelf in hun woning wonen kunnen genieten van deze premie. Via onderstaand formulier kan u de aanvraag reeds online voltooien.

De basispremie voor de installatie van een condenserende gaswandketel bedraagt € 200, die kan vermenigvuldigd worden op basis van het gezinsinkomen. Deze premie kan echter niet verhogen als uw inkomsten lager zijn dan € 21.900, en bovendien zal deze subsidie ook niet meer bedragen dan 70 % van het totale facturatiebedrag.

 • Categorie C1: Inkomsten lager of gelijk aan €21.900
  – Basispremie vermenigvuldigd met 3
 • Categorie C2: Inkomsten hoger dan €21.900,01 en lager of gelijk aan €31.100
  – Basispremie vermenigvuldigd met 2
 • Categorie C3: Inkomsten hoger dan €31.100,01 en lager of gelijk aan €41.100
  – Basispremie vermenigvuldigd met 1,5
 • Categorie C4: Inkomsten hoger dan €41.100,01 en lager of gelijk aan €93.100
  – Basispremie vermenigvuldigd met 1

Om uw referentie-inkomen te berekenen, moet u rekening houden met het totaal belastbaar inkomen uit het voorlaatste jaar voorafgaand aan de datum van indiening van de aanvraag. Om de subsidie te verkrijgen mag het totale gezinsinkomen niet hoger liggen dan € 93.100. Enkel de inkomsten van volwassenen gedomicilieerd op het adres van de aanvraag worden in verreking gebracht.

Het is toegelaten € 5.000 van het referentie-inkomen af te trekken per kind of gehandicapt persoon ten laste van de aanvrager(s). Om de subsidie te kunnen verkrijgen, moet u ook voldoen aan de volgende regels:

 • Minimumleeftijd van 18 jaar
 • U moet eigenaar zijn van het gebouw waarvoor u de aanvraag indient
 • U moet de woning betrekken als hoofdverblijf
 • De woning ligt in Wallonie

Klik op onderstaande link om het subsidieformulier te downloaden. Dit formulier is uitsluitend beschikbaar in het Frans of Duits.

WAT IS MIJN AANVRAAGCATEGORIE?​

Er bestaan 3 categoriën van aanvragers, en categorie A is de standaardcategorie. Sinds 2011 worden de energiepremies voor particulieren verhoogd in functie van hun belastbaar inkomen. Natuurlijke personen (gezinnen) die ons hun aanslagbiljet van de belastingen en hun attest van gezinssamenstelling bezorgen, kunnen meer steun krijgen naargelang hun inkomsten via categorie B of C. De berekening van de inkomsten van het gezin is de som van de inkomsten van ieder meerderjarig persoon in de gezinssamenstelling.
Alleenstaande personenSamenwonende personen of koppels
Categorie A
Standaard voor iedereen
Meer dan € 67.050,72​Meer dan € 82.050,72​
Categorie BTussen € 33.525,36 en € 67.050,72​Tussen € 48.525,36 en € 82.050,72​
Categorie CMinder dan € 33.525,72​Minder dan € 48.525,72​

Premies voor condenserende gaswandketels

Door uw oude CV-ketel te vervangen door een nieuw toestel met energieklasse A, spaart u gegarandeerd heel wat kosten uit. Bovendien kan u de eerste 10 meter van de tubering van uw installatie inbrengen bij het indienen van uw premieaanvraag. Er zijn twee belangrijke factoren bij de effectieve installatie, maar is wordt ook toegepast op de veiligheid en het optimale rendement van uw nieuw toestel.
 • De EPB-opleveringsattest van het verwarmingssysteem die verplicht is voor verwarmingsketels van meer dan 20kW. Als het vermogen van uw installatie lager is dan 100kW, wat het geval is voor de meeste individuele verwarmingsketels, wordt u verzocht contact op te nemen met een erkend verwarmingsinstallateur. Voor een verwarmingsketel van meer dan 100 kW zal een EPB-verwarmingsadviseur de oplevering uitvoeren. Raadpleeg de gids “Efficiënt verwarmen” die Leefmilieu Brussel samenstelde waarin u te weten kan komen wat u moet doen om aan de EPB-reglementering voor verwarming te voldoen.
 • Het CERGA certificaat is nodig om de veiligheid van de gasinstallatie te waarborgen. Indien de geregistreerde installateur geen CERGA-kwaliteitslabel heeft dat is toegekend door de KVGB, moet na de installatie een beroep worden gedaan op een erkende controleorganisme.

Welke bedragen?

Categorie ACategorie BCategorie C
€500,00 tot 40 kW€600,00 tot 40 kW​€700,00 tot 40 kW​
Extra bij tubering
€ 50,00 per meter
Extra bij tubering
€ 60,00 per meter​
Extra bij tubering
€ 70,00 per meter​